Please use this identifier to cite or link to this item: http://aprender.posse.ueg.br:8081/jspui/handle/123456789/213
Title: MANEJO DO PERCEVEJO MARROM (Euschistus heros) NA CULTURA DA SOJA
Authors: NOGUEIRA, Kamila de Oliveira
BELLIZZI, Nilton Cezar
Keywords: Inseto
Oleaginosa
Praga
Issue Date: 27-Nov-2018
Abstract: A soja é uma oleaginosa produzida para diversos fins de consumo, tanto animal, na produção de farelos e rações, quanto humana na fabricação de óleo, leite, queijo. As famílias brasileiras dependem diretamente de empregos gerados por essa cultura, de tal maneira na produção, como no transporte e industrialização da cultura. O crescimento da produção de soja expôs esta cultura ao ataque severo de diversas pragas, entre elas o percevejo marrom (Euschistus heros). Este inseto tem sido considerado a praga de maior risco ao cultivo, atacando desde a formação das vagens até o final do desenvolvimento das sementes. No caso das vagens, pode causar prejuízos de até 30% do potencial produtivo. O controle deste inseto tem sido realizado por meio de produtos de controle químicos e controle biológico. O objetivo do trabalho foi apresentar uma síntese de artigos, nos últimos anos, relacionados ao assunto, tendo o percevejo marrom como o principal tema. Aborda a cultura da soja e sua importância, suas principais pragas e características com ênfase no percevejo marrom (Euschistus heros), além das formas de controle deste inseto nas lavouras de soja. ______________________________________________ Soybean is an oilseed produced for various consumption purposes, both animal, in the production of bran and rations, and human in the manufacture of oil, milk and cheese. Brazilian families depend directly on jobs generated by this culture, in such a way in the production, as in the transportation and industrialization of culture. The growth of soybean production exposed this crop to the severe attack of several pests, among them the brown bug (Euschistus heros). This insect has been considered the pest of greater risk to the crop, attacking from the formation of the pods until the end of the development of the seeds. In the case of pods, it can cause losses of up to 30% of the productive potential. The control of this insect has been carried out through chemical control products and biological control. The objective of this work was to present a synthesis of articles in the last years related to the subject, with the brown bug as the main theme. It addresses the soybean culture and its importance, its main pests and characteristics with emphasis on the brown bug (Euschistus heros), besides the forms of control of this insect in the soybean plantations.
URI: http://187.6.250.232:8081/jspui/handle/123456789/213
Appears in Collections:Monografias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MANEJO DO PERCEVEJO MARROM (Euschistus heros) NA CULTURA DA SOJA.pdf1,05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.